
Τα μαγκρόβια δάση, τα οποία αναπτύσσονται συνήθως σε υφάλμυρο νερό στις όχθες των ποταμών, συγκρατώντας το νερό και αποτρέποντας τα πλημμυρικά φαινόμενα φαίνεται να απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή, παρότι πολύτιμα για την ισορροπία του οικοσυστήματος, εφόσον λειτουργούν ως ενδιαίτημα για δεκάδες είδη και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα.
Μια νέα έρευνα από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Γέιλ αναδεικνύει μία πτυχή που οι επιστήμονες δεν είχαν εκτιμήσει, σύμφωνα με την οποία τα μαγκρόβια δάση αποδεικνύονται ανθεκτικότερα στις τροπικές καταιγίδες και τους τυφώνες συγκριτικά με ό,τι θεωρούσαν παλαιότερα οι ειδικοί.
Στο εύρημα αυτό κατέληξε ανάλυση των μαγκρόβιων δασών του Εθνικού Πάρκου Έβεργκλεϊντς της νότιας Φλόριντα μετά τους τυφώνες Ίρμα το 2017 και Βίλμα το 2005. Ο ερευνητές, υπολογίζοντας το ποσοστό του διοξειδίου που ανακτήθηκε μετά τους τυφώνες, δεδομένου ότι τα δάση λειτουργούν σαν φυσική δεξαμενή για την αποθήκευση άνθρακα, συγκρατώντας τον άνθρακα τόσο στη βλάστηση, όσο και στο έδαφος, διαπίστωσαν ότι συνεισφέρουν στο 10%–15% της συνολικής αποθήκευσης άνθρακα στα παράκτια ιζήματα. Διαπίστωσαν ότι ανέκτησαν όλο τον άνθρακα που χάθηκε κατά τη διάρκεια των τυφώνων σε διάστημα τεσσάρων ετών, υποδηλώνοντας ότι το οικοσύστημα εξακολουθεί να είναι σημαντική δεξαμενή.
Δείτε επίσης: Convert GROUP & Circana: Νέα συνεργασία με φόντο το ελληνικό eCommerce
Σύμφωνα με τη μελέτη: «Ενώ οι καταιγίδες υψηλής έντασης θα μπορούσαν να έχουν παρατεταμένες επιπτώσεις στη δομή των υποτροπικών δασών, η γρήγορη ανάκαμψη της κομοστέγης υποδηλώνει ότι αυτά τα οικοσυστήματα θα παραμείνουν ισχυρές δεξαμενές άνθρακα.»
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ετών πριν και μετά τους τυφώνες και δορυφορικές εικόνες, προκειμένου να υπολογίσουν το ποσοστό: «Παρότι είναι σημαντικά για την ικανότητά τους να δεσμεύουν άνθρακα, τα μαγκρόβια δάση συγκαταλέγονται στα πιο απειλούμενα και ταχέως εξαφανιζόμενα παράκτια περιβάλλοντα παγκοσμίως. Περισσότερο από το 35% των μαγκρόβιων δασών έχουν υποβαθμιστεί ή χαθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.»
Σύμφωνα με την Σπαρκλ Μαλόουν, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Κέντρο Φυσικής Δέσμευσης Άνθρακα του Γέιλ, που αναφέρθηκε στα δάση του υδροβιότοπου Έβεργκλεϊντς, «τα μαγκρόβια δάση έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τον άνθρακα που χάνεται εξαιτίας των τυφώνων σχετικά γρήγορα». Η ειδικός μίλησε μάλιστα, για «εκπληκτικό βαθμό ανθεκτικότητας», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να είναι ανθεκτικά στους τύπους διαταραχών που αναμένονται στο μέλλον, κάτι που καθησυχάζει και αναδεικνύει την αξία των προσπαθειών αποκατάστασης.