
Ο καρδιολόγος Στιγκ Λουντμπάκ εμπνεόμενος από τη λειτουργία της ανθρώπινης καρδιάς ιδρύει την εταιρεία CorPower Ocean, προκειμένου να αναπτύξει μια καινοτόμο συσκευή κυματικής ενέργειας. Η πολυετής έρευνα κατέληξε στη δημιουργία του «CorPack», μια μεγάλης κλίμακας σημαδούρα που μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια των κυμάτων σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδικότερα η τεχνολογία βασίζεται σε μηχανισμό υδραυλικής πίεσης, όπου η συσκευή τραβά τη σημαδούρα προς τα κάτω, ενώ τα κύματα τη σπρώχνουν προς τα πάνω, μετατρέποντας έτσι την κίνηση σε περιστροφή και ακολούθως σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο εν λόγω μετατροπέας αποδίδει έως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια ανά τόνο εξοπλισμού σε σύγκριση με προηγούμενες τεχνολογίες.
Ο Χοσέ Ροντρίγκες υπογραμμίζει τη συμβολή της CorPower Ocean, επισημαίνοντας πως με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και επενδύσεις αναπτύχθηκε πιλοτική συσκευή που λειτουργεί ήδη στα ανοιχτά της Πορτογαλίας, αν και η εταιρεία δεν είναι η μόνη που επιχειρεί εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας. Η ιταλική ENI, η κινεζική Nanku και η φινλανδική AW-Energy κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, με υποβρύχια πάνελ ή πλωτές γεννήτριες κυμάτων, που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης των ωκεανών.
Δείτε επίσης: Νέα τεχνολογία δίνει “ζωή” στα υφάσματα: Μετατρέπονται σε αισθητήρες αφής & κίνησης
Ωστόσο παρά την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα των κυμάτων και την προβλεψιμότητα της παλιρροϊκής ενέργειας, η συγκεκριμένη τεχνολογία υπολείπεται. Αντιθέτως, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια σημειώνουν ραγδαία ανάπτυξη, με την πρώτη να παράγει το 7% της παγκόσμιας ενέργειας το 2024, αναμένοντας να καλύψει το ήμισυ της ζήτησης έως το 2026.
Ο Χ. Ροντρίγκες εντοπίζει το διακύβευμα σε επίπεδο εμπορικής βιωσιμότητας. Το κόστος για τις κυματικές και παλιρροϊκές τεχνολογίες δεν μοιάζει ανταγωνιστικό. Εφόσον δεν φαίνεται να υπάρχουν αρκετά εχέγγυα ανθεκτικότητας και σταθερής απόδοσης, ενώ η αιολική και η ηλιακή έχουν ήδη ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.
Ο ίδιος θεωρεί ακόμη ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδανικές χώρες για ανάπτυξη κυματικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Αναμφισβήτητα η αποτελεσματική εκμετάλλευση των θαλάσσιων κυμάτων εξαρτάται από τη γεωγραφική τοποθεσία και την ανάλογη πολιτική βούληση. Επί παραδείγματι, η Νορβηγία, με το εκτεταμένο της δίκτυο ακτογραμμών και τα απομονωμένα νησιά, θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιήσει την κυματική ενέργεια για ενίσχυση της ενεργειακής της αυτάρκειας και μείωση κόστους.
Τέλος, καταλήγει ότι τελικά όλα εξαρτώνται από την οικονομική βιωσιμότητα, την κοινωνική στήριξη και τη δημόσια πολιτική, υπενθυμίζοντας ότι η καινοτομία από μόνη της δεν αρκεί, αν δεν τυγχάνει της στήριξης πολιτικής επιλογής και αγορών.