
Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται, νέα θαλάσσια είδη κατακτούν τα ύδατα της Νέας Αγγλίας, ενώ παραδοσιακά είδη όπως ο γάδος και ο αμερικανικός αστακός εμφανίζουν μείωση ή μετακινούνται προς τα βόρεια. Η Kate Masury, εκτελεστική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Eating With the Ecosystem, προωθεί την εισαγωγή αυτών των νέων «νικητών του κλίματος» στην τοπική αγορά θαλασσινών, όπως το μπλε καβούρι, το ισπανικό σκουμπρί και το γκρίζο σκαντζόψαρο, τα οποία έχουν καλύτερη προσαρμογή στις αυξανόμενες θερμοκρασίες των νερών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Kate Masury προσπαθεί να αναπτύξει μια βιώσιμη κουλτούρα θαλασσινών που να συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την υποστήριξη των τοπικών αλιευτικών κοινοτήτων. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη. Οι καταναλωτές συχνά διστάζουν να δοκιμάσουν τα λιγότερο γνωστά θαλασσινά λόγω αβεβαιότητας σχετικά με τη γεύση ή τη διαδικασία μαγειρέματος, ενώ τα εστιατόρια και τα παντοπωλεία προτιμούν να προμηθεύονται σταθερά, όλο το χρόνο προϊόντα, κάτι που τα νέα αυτά είδη δεν μπορούν πάντα να προσφέρουν λόγω εποχιακών περιορισμών.
Δείτε επίσης: Η Danone αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό στην Kate Farms
Για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, η Masury ξεκίνησε το 2021 ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή δέκα εστιατορίων του Rhode Island, τα οποία προμηθεύτηκαν 12 θαλάσσια είδη που χρησιμοποιούνται σπάνια. Η ανατροφοδότηση έδειξε τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα, όπως οι δυσκολίες των σεφ με πιο σκληρά ψάρια, όπως το γκρι σκανδαλόψαρο ή το ζωντανό μπλε καβούρι. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι συγκρίσεις μεταξύ άγνωστων και γνωστών θαλασσινών οδήγησαν σε μεγαλύτερη αποδοχή από τους καταναλωτές.
Η προώθηση των “νικητών του κλίματος” στην αγορά θαλασσινών θα απαιτήσει περισσότερη ευαισθητοποίηση, κανονιστική ευελιξία για τις νέες αλιευτικές μεθόδους και ενίσχυση των υποδομών επεξεργασίας. Οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά, ζητώντας αυτά τα είδη στις τοπικές ιχθυαγορές, κάτι που θα ενισχύσει τη ζήτηση και θα παρακινήσει τους προμηθευτές να τα αποθηκεύουν συχνότερα.
Η προσαρμογή των μενού και των αλυσίδων εφοδιασμού ώστε να αντανακλούν τις μεταβολές στα ωκεάνια οικοσυστήματα μπορεί να συμβάλει στην προστασία των περιφερειακών αλιευτικών οικονομιών από την κλιματική αλλαγή και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των θαλασσινών. Ωστόσο, η δημιουργία μιας νέας διατροφικής κουλτούρας γύρω από τα κλιματικά προσαρμοσμένα είδη θα απαιτήσει συνεργασία σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού – από τους αλιείς και τους μεταποιητές μέχρι τους σεφ, τις ρυθμιστικές αρχές και τους καταναλωτές.