financetrends.gr

Μη κυβερνητικές οργανώσεις –οι Together for the Ocean, WWF International, Campaign for Nature, SkyTruth, Marine Conservation Institute, Bloomberg Ocean Fund και Rise Up- σε έκθεσή τους, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου για τους ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας, τονίζουν ότι τα κράτη δεν δαπανούν παρά μόλις 10% των απαιτούμενων ποσών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της προστασίας του 30% των ωκεανών έως το 2030, όπως είχαν συμφωνήσει το 2022, 196 χώρες του κόσμου. Μόλις 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια (1,05 δισ. ευρώ) αφιερώνεται ετησίως για την προστασία των ωκεανών, ενώ απαιτείται να επενδύονται 15,8 δισ. δολάρια (13,9 δισ. ευρώ), ποσό, που δεν αποτελεί παρά το 0,5% των ετήσιων στρατιωτικών προϋπολογισμών.

Σημειώνεται ακόμη ότι με βάση την τελευταία καταμέτρηση, οι 16.516 ΠΘΠ που έχουν ανακηρυχθεί από διάφορες κυβερνήσεις αποτελούν το 8,36% των ωκεανών, ενώ οι θαλάσσιες περιοχές που προστατεύονται πλήρως ή σθεναρά δεν αποτελούν παρά το 2,7% παγκοσμίως.

Δείτε επίσης: Νέα σύμπραξη της ΤΙΤΑΝ με την Carbon Upcycling στο πεδίο των χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Όπως υπογραμμίζει ο Τζόναθαν Κέλσι, διευθυντής του Bloomberg Ocean Fund, η δεδομένη αυτή καθυστέρηση «προκαλεί συναγερμό» και πρέπει να αντιμετωπιστεί στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC), που αρχίζει τη Δευτέρα 9η Ιουνίου στη Νίκαια: «Η UNOC είναι κρίσιμης σημασίας ευκαιρία προκειμένου οι κυβερνήσεις να κλείσουν αυτό το κενό με χειροπιαστές πράξεις, ιδίως (…) αυξάνοντας τις χρηματοδοτήσεις που θα εγγυηθούν την τήρηση των υποσχέσεών τους». Σύμφωνα με την έκθεση , αντιμετωπίζοντας αυτή την καθυστέρηση, ξεκλειδώνονται «περίπου 85 δισ. δολάρια τον χρόνο ως το 2050 σε αποφευχθέντα κόστη ή οφέλη ετησίως».

Τα έσοδα θα προκύψουν από τις λιγότερες εκπομπές CO2 λόγω της αποσύνθεσης θαλάσσιων φυτών, την αποκατάσταση υπερεκμεταλλευόμενων αλιευμάτων και της προστασίας των φυσικών παραλίων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε υποσχέσεις να μένουν στα χαρτιά ενώ οι κοραλλιογενείς ύφαλοί μας λευκαίνονται, τα αλιεύματά μας μειώνονται κι τα παράλιά μας παρασύρονται από τα νερά. Χρειαζόμαστε αληθινή προστασία τώρα», σημειώνει η Μπριάνα Φρουάν της εκστρατείας Together for the Ocean («Μαζί για τον Ωκεανό»).

Σημειώνεται ότι περίπου πενήντα αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων αναμένονται στη Νίκαια ως τη 13η Ιουνίου. Ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να υιοθετήσουν τα κράτη μη δεσμευτική πολιτική διακήρυξη με την οποία θα αναγνωρίζουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών είναι ο «λιγότερο χρηματοδοτημένος» τομέας από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τα μαγκρόβια δάση αποδεικνύονται ανθεκτικά στους τυφώνες