
Ερευνητές από διεθνή επιστημονικά κέντρα με επικεφαλής τον μη κερδοσκοπικό, περιβαλλοντικό οργανισμό, The Nature Conservancy, παρουσίασαν χάρτες με τις καταλληλότερες περιοχές για αναδάσωση στον κόσμο, σε μια ιδιαίτερη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και δέσμευσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε έκθεσή τους στο Nature Commmunications, η έκταση αυτή εκτιμάται σε 1,95 δισ. στρέμματα, η οποία αν αναδασωθεί θα συμβάλει στην απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ενώ στις περιοχές συγκαταλέγονται ο δυτικός Καναδάς, οι ανατολικές ΗΠΑ, η Κολομβία, η Βραζιλία και ευρωπαϊκές χώρες.
Η αναδάσωση μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος, θεωρείται μια από τις οικονομικότερες φυσικές λύσεις για το κλίμα, την προστασία και διαχείριση του οικοσυστήματος και την αποκατάσταση φυσικών εκτάσεων. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και διαμάχη σχετικά με το πού μπορεί να εφαρμοστεί. Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε νέους χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη 89 παλαιότερους με τις ενδεδειγμένες περιοχές, ακολουθώντας μία πιο συντηρητική προσέγγιση, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις και την επισήμανση περιοχών, όπου οι κυβερνήσεις είχαν ήδη θέσει στόχους αναδάσωσης, γεγονός που καθιστά τη δράση πιο ρεαλιστική.
Δείτε επίσης: Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος πύργος TorAlva είναι πια γεγονός
Η προκύπτουσα περιοχή αν και κατά 90% μικρότερη, εφόσον ελήφθησαν υπόψη η παρουσία αυτόχθονων πληθυσμών και η βελτίωση της ποιότητας του νερού και της βιοποικιλότητας, οι πιθανές περιοχές αναδάσωσης εξακολουθούν να είναι σε θέση να απομακρύνουν περίπου 1,65 δισ. τόνους άνθρακα κάθε χρόνο και εντοπίζονται κυρίως σε Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ευρώπη και Βραζιλία.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι νέοι χάρτες αναδεικνύουν και άλλους παράγοντες που οι κοινότητες ή οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν για την ιεράρχηση των περιοχών για αναδάσωση, όπως σημεία για πιο πιθανή φυσική αναγέννηση, πλαγιές, στοιχεία θετικά για τις λεκάνες απορροής, αποφεύγοντας την επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ήδη καταλήγουν ότι το 83% των ευκαιριών αναδάσωσης εντοπίζεται κοντά σε υπάρχοντα δάση, ενώ το 81% σε μέρη που αναμένεται να έχουν χαμηλές συγκρούσεις.
Η επικεφαλής επιστήμονας αναδάσωσης στην ομάδα Natural Climate Solutions του The Nature Conservancy, Σούζαν Κουκ-Πάτον, μιλώντας στον Guardian, επισημαίνει ότι: «η αναδάσωση δεν υποκαθιστά τη μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων , αλλά ακόμα κι αν μειώσουμε τις εκπομπές αύριο, πρέπει να απομακρύνουμε την περίσσεια CO2 από την ατμόσφαιρα… τη στιγμή που αυξάνονται οι καταστροφές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για ασαφείς παρεμβάσεις… Πρέπει να στρέψουμε γρήγορα την προσοχή μας προς τα μέρη με τα μεγαλύτερα οφέλη για τους ανθρώπους και τη φύση και τα λιγότερα αρνητικά. Οι περιοχές που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε μία συνθήκη win-win. Αυτή η μελέτη θα βοηθήσει ηγέτες και επενδυτές να κάνουν ακριβώς αυτό.»