
Όπως τονίζει σε μήνυμα του ο Project Officer της Water Europe, Alessandro Argo, στο πλαίσιο του συνεδρίου Water Projects Europe με τίτλο «Building a Water‑Smart Resilient Europe» “Αν θέλουμε να χτίσουμε μια Ευρώπη ανθεκτική στο νερό, δεν αρκεί να καταστρώνουμε σχέδια κλεισμένοι σ’ ένα γραφείο. Οι λύσεις πρέπει να γεννιούνται εκεί όπου θα χρησιμοποιηθούν, να δοκιμάζονται στην πράξη και να συνδιαμορφώνονται με εκείνους που θα τις αξιοποιήσουν”.
Στην ομιλία του, ο Alessandro Argo τόνισε τη σημασία των «Living Labs» — των λεγόμενων Ζωντανών Εργαστηρίων — χαρακτηρίζοντάς τα ως το βασικό στοιχείο για το μέλλον της διαχείρισης των υδάτων. Αυτοί οι ζωντανοί χώροι συνδημιουργίας φέρνουν μαζί πολίτες, τοπικές αρχές, επιστήμονες και επιχειρήσεις ώστε να σχεδιάσουν και να πειραματιστούν με καινοτόμες τεχνολογίες νερού σε πραγματικές συνθήκες.
Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι: “Αυτά τα ζωντανά εργαστήρια προσφέρουν τη δυνατότητα να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ιδέας και πραγματικότητας”, ενώ υπογραμμίζει ακόμα πως “Εδώ δεν μιλάμε για λύσεις που μένουν στο χαρτί, αλλά για εφαρμογές που σχεδιάζονται μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και να αντέξουν στο χρόνο”.
Δείτε επίσης: Η Kontos Concrete έδωσε ζωή στο κτίριο «Ασάνη» στην Κέρκυρα
Η παρέμβαση του Alessandro Argo ανέδειξε το θεμελιώδες μήνυμα του συνεδρίου: η οικοδόμηση μιας ανθεκτικής Ευρώπης σε θέματα νερού απαιτεί όχι μόνο τεχνολογικές λύσεις, αλλά και τη διασύνδεσή τους με τις ανάγκες των πολιτών, την εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων διακυβέρνησης και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος ως βασικού παράγοντα ανάπτυξης και συνοχής. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική προσέγγιση διαδραματίζουν τα Living Labs – καινοτόμες πλατφόρμες συνεργασίας που μετασχηματίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επικεφαλής των έργων BOOST‑IN EU και CIRSEAU έδειξαν πώς η θεωρία παίρνει σάρκα και οστά. Το BOOST‑IN EU δίνει έμφαση στην ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών φορέων, δίνοντάς τους τα μέσα – από τεχνικά εργαλεία μέχρι δίκτυα και δεξιότητες – για να εφαρμόσουν πρακτικές που κάνουν τη διαχείριση του νερού πιο ανθεκτική και «έξυπνη». Ταυτόχρονα, το CIRSEAU εστιάζει στο θεσμικό και συστημικό πλαίσιο, με στόχο την αναδιαμόρφωση των κανόνων διακυβέρνησης των υδάτων, την προώθηση της διατομεακής συνεργασίας και την ανάπτυξη νέων μοντέλων διαλόγου ανάμεσα στην ερευνητική κοινότητα, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και τους φορείς της αγοράς.
Οι εκπρόσωποι της αγοράς, στο πλαίσιο της παρέμβασής τους, υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της θεώρησης του νερού, αναδεικνύοντάς το ως θεμελιώδες στοιχείο για την κλιματική ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Μέσα σε ένα τοπίο διαρκών κρίσεων, η πρόοδος θα καθοριστεί από το κατά πόσο τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να φέρουν την καινοτομία κοντά στην πράξη, να αφουγκραστούν τις ανάγκες των τοπικών οικοσυστημάτων και να δημιουργήσουν σταθερές και βιώσιμες συνεργασίες.
Μέλος της συντονιστικής ομάδας της συζήτησης αναφέρει “Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται μόνο για το αν θα καταφέρουμε να σχεδιάσουμε καλύτερη τεχνολογία, αλλά αν θα καταφέρουμε να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που δουλεύουμε μαζί, να συνδέσουμε την επιστήμη με την κοινωνία, την ιδέα με την πράξη”. Όπως ειπώθηκε και στο τελικό σκέλος του συνεδρίου, αυτή η προσέγγιση είναι το κλειδί για να διαπιστωθεί αν η Ευρώπη μπορεί πράγματι να ανταποκριθεί με ανθεκτικότητα στις πιέσεις που σχετίζονται με το νερό.
“Αυτή δεν είναι άλλη μία συζήτηση για το κλίμα. Είναι το προσχέδιο για το μέλλον μιας Ευρώπης που κατανοεί ότι το νερό δεν είναι μόνο ζήτημα επιβίωσης, αλλά καταλύτης ανάπτυξης, συνοχής και καινοτομίας” ακούστηκε στην αίθουσα κατά την τελική φάση των εργασιών. Στο κέντρο αυτού του προσχεδίου βρίσκονται τα Ζωντανά Εργαστήρια, οι ανοιχτές πλατφόρμες που συνδέουν ιδέες, ανθρώπους και τεχνολογία, δείχνοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη σχέση ανάμεσα στο νερό και την κοινωνία.