
Παρότι τα κοινωνικά δίκτυα ενοχοποιούνται για αρκετές αρνητικές επιπτώσεις, όπως τα στερεοτυπικά πρότυπα γυναικών και ανδρών που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχισμούς χαμηλής αυτοεκτίμησης, στο άγχος ή την κατάθλιψη, αλλά και η υπερβολική χρήση που ενδέχεται να δημιουργήσει ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, διαταραχές ύπνου, απομόνωση, αποξένωση, η ορθή λελογισμένη χρήση, όχι μόνο αποδεικνύεται ένας τρόπος ενημέρωσης και επικοινωνίας αλλά λειτουργεί και ως χρήσιμο εργαλείο για τους επιστήμονες που παρακολουθούν τρόπους προσαρμογής των ειδών στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Έξετερ που δημοσιεύθηκε στο Ecology and Evolution, αναρτήσεις σε Instagram και Flickr είναι σημαντικές για τον εντοπισμό ειδών και μάλιστα μερικές φορές λειτουργούν καλύτερα συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους συστημάτων παρακολούθησης και ερευνών.
Η αμεσότητα των αναρτήσεων συμβάλλει στην παρατήρηση των ειδών, όπως στην περίπτωση του εντόμου Euplagia quadripunctaria. Ήδη κάποιες αναρτημένες εικόνες στα δύο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτουν, προς έκπληξη των ειδικών, ότι το είδος σε αντίθεση με το παρελθόν εντοπίζεται πλέον σε περισσότερα αστικά κέντρα, επαληθεύοντας τις υποθέσεις ότι το λεπιδόπτερο υφίσταται ταχείες μεταβολές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Ο Νάιλ Στίβενσον, ο επικεφαλής της μελέτης, επισήμανε ότι οι έρευνες για την άγρια φύση τείνουν να καλύπτουν μόνο αγροτικές περιοχές, που σημαίνει ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των πόλεων, αν και πολλά αστικά πάρκα και κήποι αποτελούν ζωντανούς βιότοπους, όπου αναπτύσσονται είδη, όπως η πεταλούδα με τα χαρακτηριστικά χρώματα στα φτερά της, Euplagia quadripunctaria.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι σε πόλεις ενδιαφέρονται για την άγρια ζωή, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη σύνδεση του κόσμου με τη φύση», σημειώνει Στίβενσον, προσθέτοντας ότι πολλοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη φωτογραφία και δημοσιεύουν εικόνες από ένα ευρύ φάσμα της άγριας ζωής που βλέπουν, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μπορούν έτσι να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες. Το κοινό μπορεί να συνδράμει την επιστημονική κοινότητα, αναρτώντας εικόνες σε ιστότοπους όπως το iNaturalist και το iRecord που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή έρευνα.