
Του Γιώργου Λαμπίρη
Εξαιρετικά περιορισμένο παραμένει το μερίδιο των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα επί του συνολικού τζίρου των αλυσίδων. Ταυτόχρονα όμως, οι επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να καταστήσουν σταδιακά κερδοφόρα μία αρκετά κοστοβόρα δραστηριότητα. Μεταξύ των κινήσεων αυτών είναι η πώληση διαφημιστικού χώρου σε brands και επιχειρήσεις προκειμένου να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσω των e-shops των σούπερ μάρκετ. Ένας ακόμα τρόπος είναι αφενός η επιβολή χρεώσεων στις παραγγελίες από πλευράς των αλυσίδων αλλά και η αύξηση το κατώτατου ορίου παραγγελίας για δωρεάν παραδόσεις. Θα θυμίσουμε χαρακτηριστικά ότι ο Σκλαβενίτης αποφάσισε τον Ιούλιο του 2023 να αυξήσει το όριο παραγγελίας για δωρεάν παράδοση από τα 30 στα 100 ευρώ.
Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό συμμετοχής του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν υπερβαίνει το 2,5%-3% των πωλήσεων όπως επισημαίνει ο ιδρυτής και πρόεδρος της Convert Group, Παναγιώτης Γκεζερλής, μιλώντας στο Capital.gr. Ο ίδιος επισημαίνει ωστόσο ότι οι λιανέμποροι βάζουν στόχο το προαναφερόμενο ποσοστό να φτάσει σταδιακά στο 5% του τζίρου τους στο διάστημα των ετών από το 2025 έως και το 2028. Στην ίδια περίοδο διαβλέπει την περαιτέρω ενδυνάμωση του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ για τις πλατφόρμες wolt, efood και skroutz, ενώ εκτιμά πως θα σταματήσουν να υφίστανται αποκλειστικές συνεργασίες πλατφορμών με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και επί της ουσίας όλες οι αλυσίδες θα διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσα από όλες τις πλατφόρμες.
Αναφορικά με την πορεία του εννεαμήνου του 2024, επισημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ κινούνται ανοδικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2023. Θα θυμίσουμε ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Convert για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο τζίρος των online σούπερ μάρκετ ήταν αυξημένος κατά 7%, αγγίζοντας τα 164 εκατομμύρια ευρώ σε τιμές λιανικής, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται q-commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως οι efood market και Wolt market. Το 2023, η αξία πωλήσεων στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ άγγιξε τα 306 εκατομμύρια ευρώ, κατά 15% περισσότερο σε σχέση με το 2022, όπου σημαντικό μέρος της αύξησης ενείχε πληθωριστικά χαρακτηριστικά.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η περίοδος της πανδημίας στην αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ. Παλαιότερα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η Convert Group ανέφεραν ότι ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ το 2022 άγγιξε τα 163,3 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 262 σε σχέση με το 2019. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ να αγγίξει το 1,8% του συνολικού τζίρου του κλάδου, όταν ήταν μόλις 0,4% το 2019.
Το τοπίο των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα
O ίδιος σκιαγραφεί το τοπίο της “ηλεκτρονικής” αγοράς των σούπερ μάρκετ, λέγοντας ότι το τοπίο είναι περίπλοκο, προσφέροντας στον καταναλωτή εύρος επιλογών σε γκάμα προϊόντων, τιμές αλλά και χρόνο παράδοσης. Σε αυτό το τοπίο οι παραδοσιακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαθέτουν online τα προϊόντα τους έχοντας επενδύσει σε υποδομές και τεχνολογία, όπου σε συνδυασμό με το δίκτυο καταστημάτων και τους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν ή έχουν δημιουργήσει έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, οι αλυσίδες πωλούν τα προϊόντα τους μέσω των πλατφορμών efood και wolt που διαθέτουν last mile έχοντας αναπτύξει το τελικό στάδιο μεταφοράς των προϊόντων από τους κόμβους – αποθηκευτικούς χώρους προς τον τελικό προορισμό τους.
Επιπλέον, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες efood και Wolt πωλούν οι ίδιες απευθείας τα προϊόντα τους προς τους καταναλωτές, έχοντας επίσης αναπτύξει υποδομές και τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές.
Στοίχημα για τον κλάδο, σύμφωνα με τον κύριο Γκεζερλή, είναι να μπορέσουν οι λιανέμποροι να καταστήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδοφόρο. Για να το πετύχουν αυτό μετατρέπουν τα e-shops τους σε χώρους διαφήμισης προϊόντων τρίτων, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας που έχουν. Μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι τέσσερις μεγάλοι λιανέμποροι – Σκλαβενίτης, ΑΒ, My market και Μασούτης – υποδέχτηκαν 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες στα e-shops τους. Επιπλέον, για να δημιουργήσουν εισροές κεφαλαίων στα ταμεία τους, αξιοποιούν τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, παρέχοντάς τα προς εμπορική αξιοποίηση σε brands και βιομηχανίες.
Πηγή: capital.gr