Ορισμένα είδη σολομού και πέστροφας δεν κατάφεραν να φτάσουν στους τόπους αναπαραγωγής λόγω της ξηρασίας.

Μια μόνο περίοδος χωρίς επαρκείς βροχοπτώσεις οδήγησε σε δραματική μείωση των ψαριών στην Καλιφόρνια.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, η οποία δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences
Η έκθεση αναφέρει ότι ο εξαιρετικά ξηρός χειμώνας του 2013-2014 οδήγησε σε προσωρινή εξαφάνιση του άγριου βασιλικού σολομού, του κόχο σολομού και της πέστροφας (Oncorhynchus mykiss irideus) από αρκετούς παραπόταμους και ολόκληρες λεκάνες απορροής στη βόρεια ακτή της Καλιφόρνιας.
Ο χειμώνας του 2013-2014 στην περιοχή χαρακτηρίστηκε από εξαιρετική ξηρασία, με πολλά ποτάμια και ρέματα να φτάνουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα ή να στεγνώνουν τελείως, εμποδίζοντας τα ψάρια να ολοκληρώσουν την αναπαραγωγική τους πορεία.
Η επίδραση ήταν τόσο έντονη που ο πληθυσμός των τριών ειδών συρρικνώθηκε δραματικά, οδηγώντας στην εξαφάνιση του σολομού κόχο και της πέστροφας από αρκετούς παραπόταμους και λεκάνες απορροής.
Παρά τη σημαντική πτώση στον αριθμό του άγριου βασιλικού σολομού, το είδος κατάφερε να επιβιώσει, μεταφέροντας τη διαδικασία αναπαραγωγής σε άλλες περιοχές.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία από την ξηρασία, τα τρία είδη κατάφεραν να αποκαταστήσουν πλήρως τις φυσικές τους περιοχές.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η αποκατάσταση των ειδών αποδίδεται στην ποικιλία του κύκλου ζωής των ψαριών και στον Ρωσικό ποταμό της Καλιφόρνια, ο οποίος λειτουργεί ως εκκολαπτήριο για την διατήρηση των πληθυσμών.
Η Στέφανι Κάρλσον, επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει ότι οι πληθυσμοί αυτών των ειδών πλήττονται από μια σειρά παραγόντων, όπως τα φράγματα και η κλιματική αλλαγή.
Αναφερόμενη στην άνυδρη περίοδο, επεσήμανε ότι η μελέτη τους αποδεικνύει πώς “αυτό το μεμονωμένο ακραίο συμβάν μπορεί να προκαλέσει την εκτεταμένη και ξαφνική κατάρρευση πολλών πληθυσμών και ειδών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις του είδους”.