financetrends.gr

Η Plum, η fintech, επένδυση 10 εκατ. ευρώ της Eurobank επιδιώκει με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, να καθοδηγεί τον πελάτη, ώστε να αποταμιεύει μερικά ευρώ μηνιαίως, επιλέγοντας πώς να επενδύσει μέρος των χρημάτων του, με βάση τα εισοδήματά του και τις ανάγκες του, μεταξύ 46 ETF’s της BlackRock και 3.000 μετοχών, αγγίζοντας πάνω από 1 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα έως το 2030.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενεργοποιείται, εντοπίζοντας τον προσφορότερο τρόπο επαγγελματικά και επενδυτικά. Παρέχει δυνατότητα πρόσβασης στους πελάτες ώστε να αποκτούν ακόμη και κλάσματα ακριβών (ονομαστικά) μετοχών, με 2-3 ευρώ, όπως για παράδειγμα της μετοχής του Buffet, Berkshire, στα 523 δολάρια, σύμφωνα με τον ιδρυτή και CEO της Plum, Βίκτωρα Τροκούδη, ο οποίος, με λαμπρές σπουδές σε Χάρβαρντ και INSEAD, πριν την ίδρυση της Plum ήταν επικεφαλής διεθνών αγορών στη Wise εισάγοντας την fintech unicorn σε 25 αγορές. Η fintech, συγκεντρώνοντας προσοντούχα άτομα και με το προσωπικό της Plum 230 άτομα, από τους οποίους 80 σε Αθήνα 21 στην Κύπρο και οι υπόλοιποι στο Λονδίνο έχει φθάσει να διαχειρίζεται από τις μικρές αποταμιεύσεις 1 δισ. λίρες!

Σημειώνεται ότι η Plum παρέχει συνδρομητική υπηρεσία, από την οποία και προκύπτει το 50% των εσόδων της, σε δύο μηνιαία πακέτα, το πιο προσιτό με 2,99 ευρώ και το premium με 9,99 ευρώ. Μέσω της συνεργασίας με την Eurobank επιχειρείται η ενδυνάμωση της fintech στην ελληνική αγορά, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της- πελατολόγιο της τράπεζας, προσφέροντας υπηρεσίες πρωτότυπες και ανταγωνιστικές.

Όσο για την Eurobank θα αποκτήσει ένα asset εξειδικευμένο στο digital, στις επενδύσεις και στις αποταμιεύσεις. Διεκδικώντας επίσης σημαντικά μερίδια αγοράς, όπως σημειώνει άλλωστε ο Δημήτρης Καζάκος, Διευθυντής Ψηφιακών Υπηρεσιών της Eurobank, το AI αποτελεί εφεξής αναπόσπαστο κομμάτι στο λεγόμενο digital banking : “Το μοντέλο της Plum είναι μοναδικό γιατί συνδυάζει την αποταμίευση, την επένδυση και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε μία πλατφόρμα”.

Η ανάπτυξη της Plum

Ας σημειωθεί ότι η Plum έχει επεκταθεί σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο (με έδρα της fintech το Λονδίνο), στο Βέλγιο, στη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ολλανδία. Έχοντας ξεκινήσει από τη Βρετανία το 2016 διαθέτει πλέον 2,5 εκατ. χρήστες διεθνώς, με τους 350.000 στην Ευρώπη. Φέτος επικεντρώνεται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Eurobank, καθώς επίσης και στη Γαλλία, ενώ το 2026 σχεδιάζει την είσοδο της στις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Όσο για τη fintech πέρυσι κατέγραψε αύξηση των εσόδων 70%, με τζίρο τα 20 εκατ. λίρες, στοχεύοντας να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και να περάσει από φέτος σε λειτουργική κερδοφορία, με το 30% των χρηστών της να πληρώνουν συνδρομή. Τα υπό διαχείριση (AUM) κεφάλαια της εταιρείας υπερέβησαν πρόσφατα το 1 δισ. λίρες Αγγλίας, κι έχουν τριπλασιαστεί σε 12 μήνες. Η αύξηση αποδίδεται εν μέρει στην επιτυχία του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού Cash ISA της Plum, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο 2024 και δημιούργησε μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο με χαμηλό έως μηδενικό κόστος.

Τα έσοδα της εταιρείας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, υποστηριζόμενα από ισχυρές ροές μηνιαίων συνδρομών, με το μέσο έσοδο ανά πελάτη να έχει αυξηθεί κατά 40%. Η Plum διαθέτει πλέον πάνω από 2,5 εκατ. πελάτες, ενώ έχει συγκεντρώσει πάνω από 56 εκατ. λίρες από θεσμικούς επενδυτές. Η αποτίμηση της εταιρείας υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκησή της δεν αποκλείει την είσοδο της σε κάποιο χρηματιστήριο τα επόμενα χρόνια.

Ο Δ. Τροκούδης, ισχυρίζεται: “Δεν κάνει διαφορά για μένα, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και να μην νιώθει ο περισσότερος κόσμος ότι δεν ξέρει τι να κάνει με τα χρήματά του… προσπαθούμε να χτίσουμε μια εταιρεία που είναι κερδοφόρα και στηρίζεται στα δικά της πόδια μέσα από τα δικά της κέρδη και να καινοτομεί στον χώρο της”.

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εξαγορών σύμφωνα πάντα με τον κ. Τροκούδη: “Έχουμε κοιτάξει και θα κοιτάμε με έναν μικρό ρυθμό για εξαγορές και συγχωνεύσεις που πιστεύουμε είτε ότι επεκτείνουν το πελατολόγιό μας με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, είτε σε προϊόντα που είναι regulated και στα οποία δεν δραστηριοποιούμαστε τώρα … η αγορά fintech οδηγείται σε συγκέντρωση… γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να είσαι κερδοφόρος και να μην χρειάζεσαι εξωτερικές επενδύσεις για να συνεχίσεις να λειτουργείς”.