financetrends.gr

Περισσότερες από 80 διαφορετικές χημικές ουσίες μπορεί να εντοπιστούν σε ένα μόνο σφαιρίδιο ανακυκλωμένου πλαστικού, σύμφωνα με νέα μελέτη των Πανεπιστημίων Γκέτεμποργκ και Λειψίας, η οποία προειδοποιεί για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο ορμονικό σύστημα και τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Καθώς η ρύπανση από πλαστικά επιδεινώνει την κατάσταση του περιβάλλοντος και εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, η ανακύκλωση αναγνωρίζεται ως μία από τις λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της. Αν και η ανακύκλωση θεωρείται λύση, το γεγονός ότι τα πλαστικά περιέχουν πλήθος χημικών προσθέτων, πολλές φορές τοξικών και μη καταγεγραμμένων, καθιστά πιθανή τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών στα ανακυκλωμένα προϊόντα.

Από διάφορες χώρες του κόσμου, οι ερευνητές προμηθεύτηκαν σφαιρίδια ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου (PE) και τα βύθισαν σε νερό για 48 ώρες. Έπειτα, οι προνύμφες των ψαριών ζέβρας βρέθηκαν σε επαφή με το νερό για πέντε ημέρες. Τα ευρήματα έδειξαν αυξημένη έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των λιπιδίων, στη λιπογένεση και στην ενδοκρινική ρύθμιση στις προνύμφες.

Σύμφωνα με δήλωση της, βασικής συγγραφέως της μελέτης και ερευνήτρια στον τομέα της οικοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Αζόρα Κένινγκ Κάρντγκαρ: “Οι επιπτώσεις που μετρήσαμε δείχνουν ότι αυτές οι εκθέσεις έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη φυσιολογία και την υγεία των ψαριών”.

Δείτε επίσης: Ανιχνευτής διαρροών $150.000 που ίσως καθορίσει το μέλλον του υδρογόνου

Παλαιότερες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τοξικές χημικές ουσίες των πλαστικών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αναπαραγωγική υγεία και να συμβάλουν στην ανάπτυξη παχυσαρκίας στον άνθρωπο. Μερικές χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά ως πρόσθετα μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, την ανάπτυξη των παιδιών και συνδέσεις με ορισμένους τύπους καρκίνου και μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Κατά την καθηγήτρια Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής ερευνήτρια του έργου, Μπέθανι Κάρνεϊ Άλμροθ: “Ποτέ δεν έχουμε πλήρη γνώση ποιες χημικές ουσίες θα καταλήξουν σε ένα αντικείμενο από ανακυκλωμένο πλαστικό. Υπάρχει, επίσης, σημαντικός κίνδυνος να συμβούν γεγονότα ανάμειξης χημικών ουσιών, τα οποία καθιστούν το ανακυκλωμένο πλαστικό τοξικό.”

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν τις χημικές ενώσεις που εκπέμπονται από τα πλαστικά σφαιρίδια στο νερό. Εντόπισαν πληθώρα χημικών ενώσεων, ωστόσο το σύνολο αυτών διαφοροποιούνταν μεταξύ των διαφορετικών δειγμάτων των σφαιριδίων. Βρέθηκαν επίσης χημικές ουσίες που δεν είναι πρόσθετα πλαστικών, όπως φυτοφάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και βιοκτόνα, πιθανόν επειδή τα πλαστικά μολύνθηκαν με αυτές κατά την αρχική τους χρήση.

Η τελική διαπραγματευτική σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, με εκπροσώπους κρατών απ’ όλο τον κόσμο, προγραμματίζεται για τον Αύγουστο στη Γενεύη, με σκοπό τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν την ανάγκη οι φορείς λήψης αποφάσεων να υιοθετήσουν διατάξεις που απαγορεύουν ή μειώνουν τις επικίνδυνες χημικές ουσίες στα πλαστικά και παράλληλα να προωθούν τη διαφάνεια και την υποβολή εκθέσεων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των πλαστικών. Υπογραμμίζουν ότι η ασφαλής και βιώσιμη ανακύκλωση των πλαστικών προϋποθέτει την αντιμετώπιση των επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Κοινή διακήρυξη 100 χωρών κατά της πλαστικής ρύπανσης