financetrends.gr

Η αύξηση της θερμοκρασίας και το γνωστό ”μποτιλιάρισμα” στους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα στην πόλη, αποκτά ιδιαίτερη ενεργειακή σημασία. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση συνδέεται άμεσα με αυξημένη κατανάλωση καυσίμων, μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων και επιβάρυνση του ηλεκτρικού δικτύου, με δεδομένη την εκτεταμένη χρήση κλιματισμού (air condition) στα οχήματα.

Ένα όχημα που βρίσκεται ακινητοποιημένο για αρκετά λεπτά ή συνεχώς σταματά και ξεκινά συνεχίζει να καταναλώνει καύσιμα, ειδικά όταν ο κινητήρας παραμένει ενεργός για τη λειτουργία του air condition. Ένα αυτοκίνητο μπορεί να καταναλώνει έως και ένα λίτρο καυσίμου ανά ώρα, όταν είναι στο ρελαντί, με την κατανάλωση να αυξάνεται σημαντικά αν λειτουργεί και το κλιματιστικό, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Νέος Executive Director στη Διεύθυνση Ενέργειας του United Group ο Ante Smokrović

Η λειτουργία του κλιματιστικού επιβαρύνει περαιτέρω τον κινητήρα και αυξάνει την κατανάλωση, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής ταχύτητας ή ακινησίας – όπως καταδεικνύουν μελέτες που εξετάζουν την κατανάλωση καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA), η υπερθέρμανση των πόλεων οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση ψύξης και αναπότρεπτα σε ενεργειακή επιβάρυνση. Το φαινόμενο επιδεινώνεται από την «αστική θερμική νησίδα», όπου οι θερμοκρασίες σε πυκνοδομημένες περιοχές είναι αισθητά υψηλότερες από τα προάστια. Μάλιστα τα πράγματα επιδεινώνονται, εφόσον η παγκόσμια χρήση κλιματιστικών αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, ενώ οι πόλεις ασφαλώς αποτελούν τα πιο ευάλωτα σημεία λόγω πυκνότητας και αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποφυγή ενδεχομένως των μετακινήσεων στις ώρες αιχμής, η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ή ποδηλάτου και η σωστή συντήρηση του οχήματος μπορούν να μειώσουν αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα. Ας μην ξεχνάμε τα νεότερα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα που ενσωματώνουν πιο αποδοτικά συστήματα ψύξης, περιορίζοντας τις απώλειες ενέργειας. θΑ μπορούσαμε ενδεχομένως, ακολουθώντας τις επισημάνσεις της Ημέρας για το Περιβάλλον (5 Ιουνίου) να αλλάξουμε μικρές καθημερινές συνήθειες, και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην προστασία του πλανήτη.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Η Μολδαβία καταθέτει νέο νόμο με στόχο την ενεργειακή απόδοση