financetrends.gr

Σύμφωνα με νέα μελέτη της μονάδας ΜΕΤΕΟ/meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment, η θερμοκρασία στην Ελλάδα μέχρι το 2060 ενδέχεται να αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη θερμική καταπόνηση, το θερμικό στρες, το οποίο αποτυπώνει την πίεση που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε λόγω ζέστης είτε λόγω κρύου. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ο συνδυασμός υγρασίας, έλλειψης αέρα και ηλιακής ακτινοβολίας καταπονεί το σώμα, το οποίο δυσκολεύεται να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του. Ενδέχεται να προκληθούν φαινόμενα, όπως υπερβολική εφίδρωση, αφυδάτωση, εξάντληση, και σε ακραίες περιπτώσεις θερμοπληξία. Ενώ συνθήκες υπερβολικού ψύχους, μπορεί να προκληθούν υποθερμία και κρυοπαγήματα.

Για αποτιμηθούν οι εν λόγω συνθήκες χρησιμοποιείται ο Δείκτης Καθολικού Θερμικού Κλίματος (UTCI), που προσμετρά θερμοκρασία αέρα, σχετική υγρασία, ταχύτητα ανέμου και ακτινοβολία, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της αίσθησης θερμότητας που βιώνει το ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με τον UTCI, θερμοκρασίες μεταξύ 26°C και 32°C προκαλούν «μέτρια» θερμική καταπόνηση, 32°C έως 38°C «ισχυρή», 38°C έως 46°C «πολύ ισχυρή», ενώ πάνω από τους 46°C εκτιμώνται ως «άκρως επικίνδυνες».

Δείτε επίσης: Ανιχνευτής διαρροών $150.000 που ίσως καθορίσει το μέλλον του υδρογόνου
Μελλοντικά σενάρια για τις επόμενες δεκαετίες

Η μελέτη στηρίχθηκε σε δεδομένα υψηλής ανάλυσης από τη βάση EURO-CORDEX για την περίοδο 2031–2060, υιοθετώντας δύο σενάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: ένα μετριοπαθές (RCP 4.5) και ένα απαισιόδοξο (RCP 8.5).

Τα ευρήματα έχουν ως ακολούθως:

Η μέση αύξηση της θερμοκρασίας UTCI σε όλη τη χώρα κυμαίνεται από 1°C έως 1,5°C στο σενάριο RCP 4.5 και από 1,4°C έως 2°C στο σενάριο RCP 8.5, ενώ οι βορειότερες περιοχές, τα δυτικά ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και τα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να βιώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Προφανώς τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται η μεγαλύτερη επιβάρυνση, με τη μέση θερμοκρασία UTCI να αυξάνεται κατά 1,6°C (RCP 4.5) και έως 2°C (RCP 8.5).

Επίκειται ραγδαία αύξηση των ημερών θερμικής καταπόνησης

Κατά τη διάρκεια του έτους:

– Οι ημέρες με «ισχυρή» θερμική καταπόνηση θα αυξηθούν από 6–21 (RCP 4.5) έως 7–27 ημέρες (RCP 8.5).

– Οι ημέρες με «πολύ ισχυρή» θερμική καταπόνηση θα φτάσουν έως και 22 (RCP 4.5) και έως 28 (RCP 8.5) ιδιαίτερα οξυμένη σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Αττικής.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η θερμική καταπόνηση θα αποτελέσει μείζονα πρόκληση δημόσιας υγείας και ασφάλειας τις επόμενες δεκαετίες, προφανώς αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού των εκπομπών και προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Η πιθανότητα για τσουνάμι ικανό να βυθίσει τεράστιες εκτάσεις σε λίγα λεπτά