
Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, δε, οι κεραυνοί αποτελούν κύρια αιτία πυρκαγιάς. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Γέιλ, επισημαίνεται ότι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τουλάχιστον 7.000 πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς, ενώ μια τέτοιου τύπου φωτιά ενδέχεται να περάσει απαρατήρητη με αποτέλεσμα τη ραγδαία εξάπλωσή της με δραματικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο και τη φύση.
Εφόσον δε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας γίνονται ολοένα συχνότερες, και οι ξηρές καταιγίδες, με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με λίγη έως καθόλου βροχόπτωση βαίνουν αυξανόμενες, ενδέχεται να αυξηθούν οι πυρκαγιές αυτού του τύπου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν στο Ισραήλ, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει την πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς από κεραυνούς, αλλά και το σημείο που πρόκειται να σημειωθεί.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα από το 2014 έως το 2020 σχετικά με κεραυνούς, καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες και θέτοντας σε λειτουργία το σύστημα χρησιμοποιώντας στοιχεία από το 2021 παρατήρησαν ότι προέβλεψε με ακρίβεια τον εν λόγω κίνδυνο σε ποσοστό άνω του 90% των περιπτώσεων.
Σημειώνεται ότι το μοντέλο δεν πραγματοποιεί ακόμη προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο, αλλά θέτει τις βάσεις για το μέλλον, καθώς με τα κατάλληλα εργαλεία θα προλαμβάνονται οι επιπτώσεις των κεραυνών.
Ο Ασάφ Σμούελ, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, δηλώνει: «Με τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, απαιτούνται νέα εργαλεία μοντελοποίησης για την καλύτερη κατανόηση και πρόβλεψη των επιπτώσεών της. Η τεχνητή νοημοσύνη διαθέτει σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών.»