financetrends.gr

Του Στάθη Βασιλόπουλου

Τις επόμενες κινήσεις τους, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, εξετάζουν οι εταιρείες Πληροφορικής, που διάγουν τα τελευταία χρόνια τις πιο ένδοξες εποχές της ιστορίας τους. Τα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, κυρίως στο δημόσιο τομέα, χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια, μετέτρεψαν την αγορά Πληροφορικής σε “Ελντοράντο”. Το “success story” που άρχισε να γίνεται σταδιακά πραγματικότητα με την υλοποίηση αυτών των έργων- και το οποίο συνεχίζεται έως και σήμερα- έδωσε την ευκαιρία στις εταιρείες του κλάδου να μεγαλώσουν τις δουλειές τους και να αυξήσουν τα οικονομικά τους μεγέθη.

Με “καύσιμα” από το Ταμείο Ανάκαμψης πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είδαν τις πωλήσεις τους να εκτινάσσονται, την κερδοφορία τους να παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο και το ανεκτέλεστο των έργων να αναρριχάται σε δυσθεώρητα ύψη (εκτιμάται σε πάνω από 2 δις ευρώ μόνο για τους μεγάλους ‘’παίχτες’’ του κλάδου, χωρίς να υπολογίζονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι).

Ωστόσο, το συντριπτικό ποσοστό των έργων του RRF έχουν προκηρυχθεί και ήδη πολλά εξ αυτών υλοποιούνται, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Υπό αυτό το πρίσμα, το 2026 εκτιμάται πως οι επιχειρήσεις που απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και άλλες μικρότερες, που είτε συμμετείχαν σε κοινοπρακτικά σχήματα είτε ως λειτούργησαν ως υπεργολάβοι, θα δουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να κορυφώνονται.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη συντήρηση των έργων
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μετά το Ταμείο Ανάκαμψης οι εταιρείες Πληροφορικής θα καταφέρουν (και πώς) να διατηρήσουν τα μεγέθη τους και να συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό, με δεδομένο ότι τα “φαραωνικά” αυτά έργα των εκατοντάδων εκατομμυρίων, όπως π.χ. αυτά της ψηφιοποίησης των αρχείων του κράτους είναι “one – off “, ενώ προσώρας δεν έχει ληφθεί πρόνοια για τη συντήρηση των ψηφιακών υποδομών της κρατικής διοίκησης, για την οποία θα απαιτούνται περίπου από 750 εκατ. έως και ένα δις ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράγοντες της αγοράς πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι και δηλώνουν πως το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα οδηγήσει αυτομάτως τις εταιρείες του χώρου σε απώλειες, καθώς συντρέχουν μια σειρά από παράγοντες που τα επόμενα χρόνια θα έχουν θετική επίδραση στον κλάδο.

Οι θετικές προοπτικές
Πρώτον, ο ιδιωτικός τομέας εκτιμάται πως θα συνεχίσει να τροφοδοτεί στο μέλλον τον τομέα της Πληροφορικής καθώς οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί πως η υιοθέτηση της τεχνολογίας αποτελεί κομβικής σημασίας για τη περαιτέρω ανάπτυξη τους και έτσι θα εντείνουν τις επενδύσεις τους σε αυτό το κομμάτι.

Δεύτερον, αυξάνεται η ανάγκη των επιχειρήσεων και οργανισμών για προστασία απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις επιταγές που φέρνουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες (NIS 2, DORA).

Τρίτον, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετά το Ταμείο Ανάκαμψης να υπάρξει ακόμα ένα ευρωπαϊκό πακέτο, που θα κατευθυνθεί εκ νέου σε ψηφιακά έργα.

Τέταρτον η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ανοίγει νέες ευκαιρίες και πηγές για άντληση εσόδων. Πέμπτον οι συνέργειες σε Ελλάδα και εξωτερικό και οι κινήσεις στο μέτωπο των εξαγορών θα συνεχιστούν, δίνοντας την ευκαιρία στις εταιρείες να προσθέσουν στην γκάμα των προϊόντων τους νέες υπηρεσίες.

Πού “ποντάρουν” οι επιχειρήσεις
Επενδύσεις στο ΑΙ, εξωστρέφεια και εξαγορές είναι οι εξάλλου τρεις από τις πιο δημοφιλείς “συνταγές” που υιοθετούν οι εταιρείες Πληροφορικής για να συνεχίσουν σε μονοπάτι ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος Ideal και οι εταιρείες IT που βρίσκονται από τη “σκέπη” του (Byte, Adacom, Bluestream) θα “κυνηγήσουν” ευκαιρίες, όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη της διοίκησης στην τελευταία διάσκεψη με τους αναλυτές, και εκτός ελληνικών συνόρων, με επέκταση στη Μέση Ανατολή, ενώ δρομολογούνται και επενδύσεις στο ΑΙ, με στόχο νέες λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Netcompany Intrasoft η οποία όπως έγινε γνωστό “τρέχει” με τη βοήθεια του ΑΙ έργο για τον e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση των στοιχείων των ασφαλισμένων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Intelligent Data Processing (IDP).

Στην παροχή υπηρεσιών βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη “ποντάρει” και η Uni Systems, εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest, με την δημιουργία AI Agents στις πωλήσεις αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα ενισχύει και την παρουσία του στις διεθνείς αγορές, που αποτελούν εδώ και χρόνια μία από τις κύριες πηγές εσόδων (αντλεί το 50% του τζίρου της από το εξωτερικό).

Η Profile, εσχάτως, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου υποκαταστήματος στην Πάτρα, που θα λειτουργήσει ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D), εστιάζοντας στη δημιουργία χρηματοοικονομικών και επιχειρησιακών λύσεων με χρήση AI. Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη έχει προχωρήσει δημιουργία του “AI.Adaptive”, που ενσωματώνει τεχνολογίες GEN AI και Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα – Large Language Models (LLMs) και απευθύνεται στον τραπεζικό κλάδο.

Άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού επιχειρεί η Performance Technologies η οποία επένδυσε στην ιρλανδική Continuous Software, που δραστηριοποιείται στο κομμάτι του software development, αποκτώντας ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ο όμιλος Qualco πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεργασία με την United Arab Bank στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια κίνηση ενίσχυσης της παρουσία της στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, στο μέτωπο των εξαγορών το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Q&R η οποία προχώρησε στην απόκτηση του 60% της εταιρείας cybersecurity SysteCom. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά, η Q&R, η οποία έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη μέσα από τη συμμετοχή της σε εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, επεκτείνει το πεδίο των υπηρεσιών της και στοχεύει στη διείσδυση σε νέες αγορές πληροφορικής, όπου μέχρι σήμερα δεν είχε ισχυρή παρουσία. Όπως όλα δείχνουν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο θα συνεχιστούν, καθώς η αγορά συνεχίζει να διανύει φάση συγκέντρωσης ισχύος.

Πηγή: capital.gr