
Παρότι στα τέλη του περασμένου έτους η τιμή της μετοχής της εταιρείας στρατιωτικού εξοπλισμού του Κρίστιαν Χατζημηνά δεν κινείτο σε ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι μετοχές των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη ακολούθησαν ραγδαία άνοδο, προσθέτοντας τουλάχιστον 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία ατόμων και οικογενειών ορισμένων από των κορυφαίων.
Η Theon International Plc, κατασκευαστής γυαλιών νυχτερινής όρασης που ιδρύθηκε από τον Κρ. Χατζημηνά, αποδεικνύεται μια από τους μεγάλους κερδισμένους. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας με έδρα την Κύπρο έχει αυξηθεί περισσότερο από 70%, τοποθετώντας τον επιχειρηματία στις τάξεις των πλουσιότερων του κόσμου με περιουσία περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Είμαστε μια εν μία νυκτί επιτυχία που χρειάστηκε 27 χρόνια για να συμβεί», είπε ο Κρ. Χατζημηνάς, 64 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος της Theon, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο. «Επιτέλους νιώθουμε ότι αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά που κάνουμε τόσα χρόνια», αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την περιουσία του.
Ας σημειωθεί ότι η δυναστεία Dassault της Γαλλίας είναι ένας άλλος ωφελούμενος. Οι μετοχές της Dassault Aviation SA που ελέγχεται από την ομώνυμη οικογένεια και κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος Rafale, και της Dassault Systemes SE, έχουν αυξηθεί κατά 60% και 16% αντίστοιχα από την αρχή του έτους, αυξάνοντας κατά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τη συνολική περιουσία της οικογένειας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation, Eric Trappier, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύονταν αμερικανικό στρατιωτικό υλικό να επιλέξουν την ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων που επιδιώκει να αυξήσει τον ρυθμό των ετήσιων παραδόσεων Rafale.
Επίσης κερδίζει και η ιταλική δυναστεία Agnelli, μέσω ενός σημαντικού μεριδίου στην Iveco Group NV, μια εταιρεία κατασκευής οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών φορτηγών. Η οικογένεια δισεκατομμυριούχων που βρίσκεται πίσω από μάρκες αυτοκινήτων όπως η Fiat και η Ferrari αυξάνουν κατά 325 εκατομμύρια δολάρια την περιουσία τους, αφού η τιμή της μετοχής της Iveco παρουσίασε άνοδο κατά 82%.
Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, απόφοιτος του Columbia University και του Wharton Business School, μετά τη θητεία του στον χώρο της εμπορίας κακάο και ζάχαρης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ίδρυσε την Theon στην Ελλάδα το 1997. Το trading του προσέφερε γνώσεις σε στρατηγικές χρηματοοικονομικής αντιστάθμισης, ανοίγοντας του τον δρόμο στον αμυντικό τομέα, ως σύμβουλος διαχείρισης κινδύνων.
Η εταιρεία εισήχθη σε χρηματιστήριο πέρυσι μετά από μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, πουλώντας διόπτρες θερμικής εικόνας και νυχτερινής όρασης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ. Επεκτάθηκε σε Άμπου Ντάμπι, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, διατηρώντας σημαντικές εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ελλάδα, μία από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στρατιωτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι της Theon κατέχουν μικρό μερίδιο μετοχών μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που ελέγχει το ποσοστό του στην εταιρεία και σε αυτούς περιλαμβάνονται ανερχόμενα στελέχη, ομάδα που πρόσθεσε συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια στον πλούτο τη φετινή χρονιά.
Η Theon παρουσίασε ετήσια έσοδα 352,4 εκατομμυρίων ευρώ στα προκαταρκτικά αποτελέσματά της για το 2024 τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 61,1% από πέρυσι.
Ο Κρ. Χατζημηνάς μείωσε τη συμμετοχή του στην αρχική δημόσια προσφορά της Theon στο Άμστερνταμ στις αρχές του 2024, placement που του απέφερε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Εξακολουθεί να είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος με συμμετοχή άνω του 70%.
Η εταιρεία holding που διαθέτει του προχώρησε σε ξεφάντωμα αγοράς μετοχών της εταιρείας από Νοέμβριο έως Ιανουάριο, αφού η Theon κατρακύλησε κάτω από την τιμή εισαγωγής των 10 ευρώ ανά μετοχή. Έκλεισε στα 22,5 ευρώ χθες, με απόδοση τουλάχιστον 90% από το πρόγραμμα αγοράς μετοχών της Theon. «Πήραμε το ρίσκο γιατί πιστεύαμε στην εταιρεία», ισχυρίστηκε, «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».