
Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Μετ’ εμποδίων και με απρόβλεπτες καθυστερήσεις εξελίσσεται το φιλόδοξο εγχείρημα για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο έφερε σε πρώτο πλάνο τις μεγάλες δυσλειτουργίες και τις παθογένειες που διέπουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο, έχει εκκινήσει μια προσπάθεια για να εξέλθει από το μαύρο τούνελ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε εξέλιξη η ενοποίηση του οργανισμού με τις θυγατρικές του ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ ενώ παράλληλα στα σκαριά είναι μια σειρά από διαγωνισμοί, που στοχεύουν στην αναβάθμιση του δικτύου. Παρά το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών να αναλάβουν έργα που σχετίζονται με τον ΟΣΕ, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν στο Capital.gr ότι ο οργανισμός εξακολουθεί να αποτελεί “κόκκινο πανί” για πολλές επιχειρήσεις, εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων που τον ταλανίζουν.
Με βάση πικρές εμπειρίες του παρελθόντος, αρκετές επιχειρήσεις αποφεύγουν να εμπλακούν, διατυπώνοντας την ανησυχία ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΟΣΕ δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε έναν λαβύρινθο γραφειοκρατίας και ανυπέρβλητων εμποδίων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδοξο ότι, παρότι ο ΟΣΕ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, και μάλιστα υψηλής ισχύος, οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος τον αποφεύγουν, καθώς ανησυχούν για υπέρογκες και ανεξόφλητες οφειλές του οργανισμού.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φιλόδοξος διαγωνισμός για τον πολυδιαφημισμένο ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας επιχείρησης, με προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου και πήρε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου. Παρότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τεχνολογικούς και κατασκευαστικούς ομίλους, η ανταπόκριση της αγοράς παραμένει μάλλον χλιαρή. Και αυτό γιατί οι εταιρείες ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά την εκτέλεση του έργου.
Οι κινήσεις μετασχηματισμού
Θυμίζουμε ότι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο ΟΣΕ οποίος μετονομάζεται σε Σιδηρόδρομοι Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η άμεση πρόσληψη Συμβούλου Μεταρρύθμισης και η συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένο οικονομικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του Technical Manager για την υποστήριξη κρίσιμων λειτουργιών της εταιρείας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, δρομολογείται η εγκατάσταση του συστήματος ERTMS (European Rail Traffic Management System) και η ενίσχυση των προτύπων ασφαλείας. Σύμφωνα με νομοσχέδιο, οι πρώτες ενέργειες περιλαμβάνουν:
– Μεταφορά της διαχείρισης τροχαίου υλικού: Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αναμένεται σύντομα, η διαχείριση του δημόσιου σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού θα μεταβιβαστεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στη Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε.
– Μεταβατική διοίκηση με επιχειρησιακή συνέχεια: Η Γενική Συνέλευση της νέας εταιρείας θα επιλέξει τη μεταβατική διοίκηση, η οποία θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχεια του έργου από την προηγούμενη διοίκηση.
– Μεταβατικό οργανόγραμμα από υπάρχοντα στελέχη: Η προσωρινή διοικητική δομή θα εγκριθεί από το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και θα στελεχωθεί από έμπειρους εργαζόμενους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.
– Προστασία δικαιωμάτων εργαζομένων: Όλο το προσωπικό των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά τον εταιρικό μετασχηματισμό, με τη δημιουργία της ενοποιημένης οντότητας “Σιδηρόδρομοι Ελλάδας”, ενώ το δεύτερο μέρος εστιάζει στην αναμόρφωση της θεσμικής λειτουργίας και της στελέχωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).
Πηγή: capital.gr