Πώς η Επιχείρηση γίνεται από παραγωγός ενέργειας μία powertech εταιρεία - Τα μηνύματα Στάσση για επανακαθορισμό των δεσμών ΗΠΑ και Ευρώπης και τα σχέδια για γιγαντιαία κέντρα δεδομένων

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ
Το όραμα της ΔΕΗ για μια powertech εταιρεία που θα παντρέψει την παραγωγή ενέργειας με την τεχνολογία, βάζει σε πρώτο πλάνο η διοίκηση Στάσση με καθοριστική τη συνεργασία κορυφαίων hyperscalers του εξωτερικού.
Η στρατηγική της ΔΕΗ για τα data centers δείχνει να μονοπωλεί την επικαιρότητα, εξασφαλίζοντας μάλιστα κυρίαρχη θέση και στην χθεσινή εισαγωγική ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το αμερικάνικο think tank German Marshall Fund (GMF), με κύριο θέμα, «Γεωπολιτική, Συνδεσιμότητα και Ενεργειακή Ασφάλεια», σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS). Τo GMF με έδρα την Ουάσιγκτον, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνδράμει την έρευνα και την ανάπτυξη σε διατλαντικά και παγκόσμια ζητήματα συγκεντρώνοντας στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη, αξιωματούχους και ειδικούς από τις ΗΠΑ καιτην ΕΕ.
«Εάν αισθάνεστε ότι κέντρα δεδομένων ξεπηδούν ξαφνικά παντού, αυτό συμβαίνει επειδή έτσι είναι» δήλωσε χθες ο κ. Στάσσης. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά γρήγορη είπε και η ζήτηση για κέντρα δεδομένων εκτοξεύεται παγκοσμίως.
Ο κ. Στάσσης επικαλέστηκε μάλιστα την διατλαντική συμμαχία που έχει αμφισβητηθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 90 ημερών της διακυβέρνησης Τραμπ, λέγοντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί «μέσα από το πρίσμα των λύσεων που βασίζονται σε επιχειρήσεις και εξασφαλίζουν αμοιβαία οφέλη» για να προσθέσει ότι ο τομέας της ενέργειας και της τεχνολογίας μπορεί να γεφυρώσει Ευρώπη και ΗΠΑ, σε επιχειρηματικό επίπεδο με έμφαση στην ασφάλεια, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Τομείς που θα εκμεταλλευτεί η ΔΕΗ για να βγει μπροστά στο σχέδιο μετασχηματισμού της βαριάς ενεργειακής της υποδομής στην Δυτική Μακεδονία με στόχο να μετατρέψει τα φουγάρα του λιγνίτη σε μια επιχείρηση καθαρής ενέργειας και τεχνολογικής πρωτοπορίας.
Βλέποντας μία σχέση αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των δύο ηπείρων, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι «η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων διασφαλίζει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα επιταχύνουν το ταξίδι τους στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα αυξηθεί, αγκαλιάζοντας την ψηφιακή επανάσταση, μέσω της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της».
Αν και η διοίκηση απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες του σχεδιασμού που θα παρουσιαστεί μεθαύριο Πέμπτη στον ΑΗΣ Καρδιάς παρουσία του Πρωθυπουργού, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η προσέγγιση των ΗΠΑ αλλά και το timing της εκδήλωσης.
Ο ρόλος των hyperscellers
Η ΔΕΗ έχει αναφερθεί στην δημιουργία ενός giga data center 300 ΜW με στόχο να φτάσει το 1 GW για το οποίο δήλωσε στους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με hyperscellers.
Πρόκειται για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που λειτουργούν παγκόσμια δίκτυα κέντρων δεδομένων και παρέχουν υπηρεσίες cloud μεγάλης κλίμακας.
Τέτοιες εταιρείες είναι μεταξύ άλλων οι Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure και Google Cloud Platform (GCP) οι περισσότερες με χειροπιαστό ενδιαφέρον και στην ελληνική αγορά.
Οι ΗΠΑ βγαίνουν μπροστά στις υποδομές για τεχνητή νοημοσύνη και έχουν ανακοινώσει επίσης το φιλόδοξο γιγαντιαίο πρότζεκτ Stargate. Aν και η υλοποίησή του αμφισβητείται εκ των έσω, το σχέδιο προβλέπει επένδυση 500 δις. με την σύμπραξη των OpenAI (δημιουργό του ChatGPT), SoftBank και Oracle, δημιουργώντας κέντρα δεδομένων και περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι hyperscalers προσφέρουν μια ποικιλία υπηρεσιών cloud, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να αναπτύξουν και να διαχειριστούν εφαρμογές και υπηρεσίες στο cloud με μεγάλη ευελιξία και απόδοση.
Αρμόδια στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν η ΔΕΗ σε συνεργασία με διεθνείς μνηστήρες να μπει και στο τομέα του sovereign cloud που επιτρέπει στις κυβερνήσεις, τον δημόσιο τομέα και τους οργανισμούς να αναπτύξουν data στο cloud που θα είναι στην Ελλάδα και να διασφαλίσουν έτσι τη συμμόρφωση με τις τοπικές απαιτήσεις απορρήτου δεδομένων.
Τσάφος: τεράστια περιθώρια συνεργασίας
Στην ίδια εκδήλωση του GMFτοποθετήθηκε χθες και ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος. Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων ο υφυπουργός ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των εγχώριων ενεργειακών πηγών, των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων αλλά και των διευρωπαϊκών δικτύων.
Ο κ. Τσάφος έκανε αναφορά στο πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που έχει η χώρα και πρέπει να εκμεταλλευτεί όπως επίσης και στο δυναμικό των υδρογονανθράκων.
Αν κοιτάξουμε την ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο συνεργασίας. Όμως η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά. Οπότε για εμάς, το θέμα είναι η αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού δικτύου.
Στο θέμα των τιμών δήλωσε ότι το κόστος της μετάβασης προκαλεί μεγάλο άγχος στην Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σχετικά μάλιστα με τις διαφορές τιμών στα ενεργειακά χρηματιστήρια είπε ότι οφείλονται στις ανεπαρκής διασυνδέσεις μεταξύ κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για νέους ενεργειακούς διαδρόμους επειδή θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθούν και αργά ή γρήγορα θα τους χρειαστούμε όλους».
Αίσθηση πάντως έκανε η τοποθέτηση του κ. Tomas-Anker Christensen, συμβούλου του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Dan Jørgensen που συμμετείχε στην συζήτηση, τις δηλώσεις του οποίου υποβάθμισαν κυβερνητικά στελέχη.
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ανέφερε ότι είναι ένα θέμα στο οποίο η Επιτροπή έχει ρόλο, όπως και η ελληνική κυβέρνηση ενώ σημείωσε ότι διάλογος χρειάζεται και με την Τουρκία, δεδομένης της σημασίας του έργου. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με αυτό το έργο και πρέπει να επιλυθούν, και σαφώς ο διάλογος με την Τουρκία είναι μέρος της λύσης» είπε.
Πηγή: newmoney.gr