financetrends.gr

Η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών ECSA και η Sea Europe, ένωση που εκπροσωπεί τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και τους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού απηύθυναν από κοινού πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει τον ναυτιλιακό τομέα στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Ναυτιλιακή Στρατηγική, καθώς και στο Σχέδιο Επενδύσεων Βιώσιμων Μεταφορών.

Ταυτόχρονα δύο μελέτες που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της Ένωσης των Ευρωπαίων Εφοπλιστών προτάσσουν βελτιώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της ναυτιλίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ανταγωνιστική αγορά της Ασίας με κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, χρηματοδότηση για επενδύσεις και επανακατάρτιση ναυτικών ενόψει των νέων καυσίμων.

Κοινή γραμμή ECSA και Sea Europe

Η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών ECSA και η Sea Europe δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ και να ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού ναυτιλιακού τομέα, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει τις κατάλληλες δράσεις.

Ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών ECSA σημειώνει: «Για διασφάλιση της διεθνής ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, που αποτελεί προϋπόθεση για ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό ναυτιλιακό βιομηχανικό σύμπλεγμα … η οικονομική στήριξη από τα έσοδα του εθνικού και του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων θα πρέπει να ενισχύσει την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών και καυσίμων».

«Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρά, καινοτόμα και παγκοσμίως ανταγωνιστικά ναυπηγεία και κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Η Ευρώπη κατέχει παγκόσμια ηγετική θέση στους πολύπλοκους τύπους πλοίων και στην κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού, αλλά πρέπει να είναι πιο ανθεκτική και λιγότερο εξαρτημένη από ξένα κράτη.» δηλώνει ο Christophe Tytgat, Γενικός Γραμματέας της Sea Europe.

Βελτιώσεις στη ναυτιλία για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας

Με βάση δύο μελέτες, μία της Deloitte και μία της CE Delft, που εκπονήθηκαν για την Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA) πρώτιστη στρατηγική σημασία για τη ναυτιλία αλλά και για την ασφάλεια και την οικονομία στη γηραιά ήπειρο, αντιμέτωπη πλέον με τις μεγάλες ανταγωνιστικές προκλήσεις του κλάδου είναι η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας του.

Στις προτάσεις της Deloite περιλαμβάνονται η ενιαία ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη ναυτιλία, η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου, η χρηματοδότηση επενδύσεων, η επανακατάρτιση των ναυτικών για τα εναλλακτικά καύσιμα.

Με δεδομένο ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται, η ευρωπαϊκή ναυτιλία θα πρέπει να θεωρείται ως γεωπολιτικό πλεονέκτημα στην περιοχή, με εδραίωση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Η εν λόγω μελέτη καταλήγει στο ότι το ισχύον κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο της ΕΕ διευκολύνει έναν ανταγωνιστικό ναυτιλιακό τομέα της ΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι σημαντικοί τομείς χρήζουν βελτίωσης, όπως η κάλυψη του επενδυτικού κενού για την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών και καυσίμων, η μείωση του διοικητικού φόρτου και η ευθυγράμμιση με τους διεθνείς κανονισμούς. Προτείνει δε τα έσοδα που προορίζονται για τον τομέα της ναυτιλίας στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ συμβατικών και καθαρών καυσίμων και για τη στήριξη επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες, παρέχοντας ένα πρόσθετο κίνητρο για τους προμηθευτές να επεκτείνουν τη βιομηχανική παραγωγή τους στην Ευρώπη. Σημειώνεται ακόμη ότι τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα εθνικά έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών ΣΕΔΕ της ΕΕ για να συμπληρώνουν τα κονδύλια της ΕΕ, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα καθαρά καύσιμα και οι ψηφιακές τεχνολογίες θα απαιτήσουν νέες και πρόσθετες δεξιότητες, εκπαίδευση και επιχειρησιακή κατάρτιση για τους ναυτικούς.

Αναμφισβήτητα η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση υπαγορεύει την αναβάθμιση και επανεκπαίδευση περίπου 800.000 ναυτικών την επόμενη δεκαετία διεθνώς και, σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, 250.000 μόνο στην Ευρώπη.

«Ενώ η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ο ευρωπαϊκός ναυτιλιακός στόλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 35% του παγκόσμιου στόλου σε όρους παγκόσμιας χωρητικότητας σε όλα τα τμήματα», διαπιστώνει η μελέτη της CE Delft.

Η ευρωπαϊκή ναυτιλία επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση στο παγκόσμιο εμπόριο, ελέγχοντας το 30% των παγκόσμιων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, το 44% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το 35% των δεξαμενόπλοιων και το 33% των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ επισημαίνεται η συνολική οικονομική συνεισφορά του κλάδου, η οποία έχει εκτοξευτεί στα 183,4 δισ. δολάρια.