
Ο όμιλος ΔΕΗ προβαίνει στην κατασκευή δύο νέων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (BESS) στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τον σταθμό «Μελίτης 1» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh, που θα κατασκευαστεί κοντά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Δυτική Μακεδονία. Ο δεύτερος «Πτολεμαΐδα 4» με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50 MW και χωρητικότητα 100 MWh θα κατασκευαστεί στην περιοχή των πρώην ορυχείων της Πτολεμαΐδας.
Για την κατασκευή των δύο σταθμών που θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά, θα χρησιμοποιηθούν υγρόψυκτες συστοιχίες μπαταριών, καινοτόμου τεχνολογίας LFP, μεγιστοποιώντας τόσο την αξιοποιούμενη ενέργεια όσο και την ασφάλεια κατά τη λειτουργία. Επιδιώκοντας την υποστήριξη της λειτουργίας των παρακείμενων φωτοβολταϊκών σταθμών και την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας θα βελτιστοποιηθεί αναντίρρητα η διαχείριση της παραγωγής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προφανώς μεγιστοποιείται ο βαθμός συνεισφοράς τους.
Ο Όμιλος ΔΕΗ προγραμματίζει 600 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας BESS
Ο Όμιλος ΔΕΗ, υιοθετώντας πλήρως την προοπτική της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης, καινοτομεί, ενισχύοντας τη θωράκιση και ανθεκτικότητα, συνολικά, του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, επενδύοντας για την τριετία 2025-2027, λειτουργία 600 MW έργων αποθήκευσης BESS, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα στάδια υλοποίησης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Δείτε επίσης: SingularLogic: Ενισχύει τη θέση της στη βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία με 5 νέα ερευνητικά έργα
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής σταθμού αποθήκευσης ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25 MW και εγκατεστημένης χωρητικότητας 55 MWh στη γειτονική Βουλγαρία, που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του νέου φωτοβολταϊκού σταθμού με μπαταρίες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 165 MWp στην περιοχή Stara Zagora της Βουλγαρίας και θα συμβάλλει στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, υπογραμμίζει σχετικά: «Τα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν το μέλλον του συστήματος ενέργειας στη χώρα μας. Οι επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης που τώρα αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο θα διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή χρήση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, επιπλέον, την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η ΔΕΗ είναι πρωτοπόρος και σε αυτή τη διαδικασία, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις σε όλα τα συστήματα ευέλικτης παραγωγής μέσω της αποθήκευσης ενέργειας».
Σημειώνεται ακόμη ότι ο βασικός βραχίονας ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ είναι η 100% θυγατρική, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δραστηριοποιούμενη, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αιολική και ηλιακή ενέργεια από την δεκαετία του ’80. O Όμιλος ΔΕΗ διαθέτει σήμερα ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 6,2 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία, με απώτερο στόχο του επενδυτικού σχεδίου του Ομίλου ΔΕΗ η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει στα 11,8 GW μέχρι το 2027.
Σημειώνεται ότι ευρύτερος στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, και η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (μπαταρίες).