
H κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την παραγωγή πατάτας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη ο καύσωνας επηρέασε τη σοδειά που σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα σπόρων προκαλεί δυσκολίες στους παραγωγούς, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, με τις τιμές να εκτοξεύονται λόγω της χαμηλής παραγωγής. Το πρόβλημα επιτείνεται και από την έλλειψη εργατικού δυναμικού που αυξάνει προφανώς, αλλά από τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» που δημιουργεί η αυξημένη εισαγωγή πατάτας από Αίγυπτο, λόγω του χαμηλού κόστους.
Σε Ισπανία και Γαλλία η διαφορά μεταξύ της τιμής προέλευσης και του κόστους στον προορισμό της πατάτας φτάνει το 267%. Ένας ακόμη ανησυχητικός παράγοντας είναι η πτώση της κατανάλωσης πατάτας, δεδομένου ότι ο μέσος όρος έχει μειωθεί κατά 11%-14% τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρώπη και παρατηρείται στροφή προς τα κατεψυγμένα προϊόντα πατάτας, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις καταναλωτικές συνήθειες υπέρ αυτών των φθηνότερων λύσεων.
Ας σημειωθεί επίσης η στροφή σε άλλες καλλιέργειες λόγω της κλιματικής κρίσης ή η αλλαγή των ποικιλιών σε ορισμένες περιοχές μειώνει τη διαθεσιμότητα και επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος, με πτώση που αναμένεται ως το τέλος του 2024 να κυμανθεί μεταξύ 20%-30%.
Οι αλλαγές στη γεωργία λόγω της κλιματικής αλλαγής αποτελούν κοινή πρόκληση για πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βασίζονται σε αυτή την καλλιέργεια. Προβλήματα αντιμετωπίζουν χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ολλανδία.
Επισημαίνουμε ότι στην Ελλάδα, η παραγωγή πατάτας έχει επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μειώνοντας την παραγωγή, ενώ οι καλλιεργητές αναπότρεπτα έρχονται αντιμέτωποι με το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα στις τιμές.